Szczegóły recenzji

3.0 5 6 0.5
Zachodniopomorskie
foetus
foetus
Marzec 16, 2014 7463
Ocena atrakcji

3.5
Świnoujście to piękna miejscowość, ładna plaża, port, miasto z kinem i galerią handlową, restauracje, baseny, aquapark, dobre zaplecze hotelowe i gastronomiczne ale osobiści denerwuje mnie fakt, że wszechobecni są niemieccy turyści - więcej Niemców niż Polaków, ceny dostosowane do Niemców - więc są wysokie, w restauracjach menu zawsze też w języku niemieckim - nawet czasami więcej niemieckiego niż polskiego, w sklepach i wszędzie sprzedawcy nawijają po niemiecku, żaden Niemiec nie wysila się, żeby dzień dobry po polsku powiedzieć, można płacić w złotówkach i euro. Nawet w centrum turystycznym restauracja niemiecka jest gdzie leci Disco Deutschland. Tymczasem w oddalonym o kilka kilometrów sąsiednim, niemieckim mieście Ahlbeck, gdzie można po plaży i parkiem na piechotę dojść - ni cholerę Niemcy po Polsku niby nie kumają, nic po polsku nie ma napisane, w żadnej restauracji, sklepie czy barze (jedynie na miejskich tablicach informacyjnych), można płacić tylko i wyłącznie w euro, trzeba opłacać niemiecką opłatę klimatyczną. Dotychczas osobiście inne narodowości nie przeszkadzały mi ale teraz jestem zrażony. Polacy za euro wchodzą w du... bez mydła a Niemcy mają nas gdzieś. Siedzą w Świnoujściu bo tu dla nich taniocha. Więc w zasadzie nie za bardzo mi się z tego względu podobało. Miasto fajne, ale trochę szacunku dla nas samych. Ciekawe czy ta opinia zostanie opublikowana ? I ile fali krytyki na to spadnie :)

Relacja - dodatkowe informacje

Data pobytu
listopad 2018
L
Zgłoś tę recenzję Czy ta relacja była pomocna? 6 0

Komentarze

Already have an account?